מה זה הצמדה למדד?
המדד שאליו מצמידים את גובה הריבית הוא מדד המחירים לצרכן. בכל שנה בנק ישראל מפרסם את המדד המוכר גם בשמו השני – אינפלציה. המדד מתאר כמה המחירים עלו בשנה האחרונה במדינת ישראל ולוקח בחשבון את העלייה במגוון סקטורים שונים. בשנה האחרונה למשל, בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, נרשמה עליית מחירים גבוהה במיוחד בגובה של 5 אחוזים. היעד השנתי של בנק ישראל הוא להביא את האינפלציה או המדד לגובה של בין אחוז לשלושה אחוזים עלייה בשנה. בנקים עולמיים מנסים להביא את המדינות שלהם לאזור השני אחוזי עלייה במדד בשנה (ופעמים רבות אכן מצליחים במשימה זו).
הצמדה למדד עם כן משמעותה החזרי ריבית שלוקחים בחשבון את גובה העלייה במדד המחירים. כאשר המחירים עולים כל שקל שלנו יכול לקנות פחות ולכן הבנק מבקש פיצוי עבור אותה העלייה בדמות ריבית גבוהה יותר. אם מדד המחירים עלה בהרבה נדרש לשלם ריבית גבוהה שתפצה על כך אך אם מדד המחירים לא עלה בהרבה נהנה מריבית יחסית נמוכה. פירוש הדבר שמסלולים צמודים למדד יהיו כדאיים כאשר אנו מעריכים שמדד המחירים לא יעלה הרבה ונוכל להנות מריביות נמוכות יחסית. האופציות האחרות משכנתא הם מסלולים שלא צמודים – מסלולים שבהם לא משנה בכמה מדד המחירים עלה נשלם את אותו הסכום כריבית לבנק.
2 סוגי משכנתא צמודה למדד
באופן כללי ישנן שתי סוגים של משכנתאות צמודות למדד – אחת בריבית משתנה ואחת בריבית קבועה. לכל מסלול יש את היתרונות החסרונות שלו והוא עשוי להתאים לאנשים ולרכים שונים. אנו בחברת Kar-ka נשמח לעמוד לשירותם ולייעץ לכם כדי שתוכלו לקחת את המשכנתא המתאימה ביותר עבורכם ולחסוך בזמן ובכספים רבים.
משכנתא בריבית משתנה
במסלול זה תדרשו לחתום על חוזה עם הבנק בו תידרשו להחזיר את מלוא סכום המשכנתא בתקופה של עד 30 שנים. הריבית תעודכן אחת לתקופה מסוימת שתקבע מראש בחוזה ויילקחו בחשבון השינויים במדד המחירים שחלו באותה התקופה. התקופות בהן תוכלו לעדכן את הריבית הם שנה שנתיים וחצי או חמש שנים וכאשר הריבית תעודכן יקחו בחשבון גם את עוגן הריבית המורכבת ממספר קריטריונים שהבנקים לוקחים בחשבון. כדאי לקחת את המסלול הזה אם אנו צופים שתהיה לנו עלייה בהכנסה משום שנוכל להחזיר חלק מהמשכנתא לפני הזמן וכך לחסוך בעלויות הריבית. בנוסף, אם אנו חוזים שהריביות של הבנקים ירדו כדאי לנו לקחת את המסלול הזה משום שכך נידרש לשלם בהמשך התהליך סכום נמוך יותר (עוגן הריבית מושפע מהריביות).
ככלל כדאי לדעת שהריביות של הבנקים המרכזיים מושפעות מהעלייה במדד המחירים. כאשר מדד המחירים גבוה הבנקים מעלים ריבית במטרה לצנן את הביקושים ולהחזיר את מדד המחירים לגודלו הטבעי (בהתאם ליעד האינפלציה שהוא בדרך כלל 2 אחוזים). ידע בסיסי זה עשוי לעזור לכם לקחת את מסלול המשכנתא המתאים עבורכם בהתאם לתחזיות בשוק. במצב העניינים במשק כיום בו מדד המחירים גבוהה ובנק ישראל העלה את הריבית שלו (גם בעולם הריביות היום גבוהות) מומלץ לשקול לקחת משכנתא מסוג זה או לשלב אותה בתמהיל המשכנתא שלכם.
משכנתא בריבית קבועה
מסלול נוסף המוצמד למדד באופן ישיר יותר הוא מסלול משכנתא בריבית קבועה. במסלול זה הריבית שתדרשו לשלם תהיה קבועה והיא תקבע בעת מעמד החתימה על החוזה. תוכלו לקחת את המשכנתא גם כאן לטווח של עד 30 שנה מרגע החתימה. המשכנתא תתעדכן בהתאם לממד המחירים ולא בהתאם לעוגן הריבית כפי שציינו בריבית המשתנה. כלומר תדרשו לשלם איזשהי ריבית קבועה ובנוסף אליה את השינויים שחלו במדד המחירים החל מרגע החתימה. המסלול הזה מתאים למי שיש הכנסות יחסית קבועות משום שהוא גורם לכך שגם ההחזרים החודשיים יהיו יחסית קבועים. בנוסף, למי שחשובה היציבות מסלול זה יכול להתאים מאוד שכן חוץ מהשינויים במדד המחירים הריבית נותרת קבועה ואין הפתעות בהחזרים החודשיים.
איזה מסלול כדאי לקחת?
כדי לדעת איזה מסלול כדאי לקחת מומלץ להכיר את עצמנו ואת ההעדפות שלנו וכן לדעת מה מצבנו הפיננסי הנוכחי והעתידי. פעמים רבות לקחת משכנתא לא נכונה עבורנו יכול להכניס אותנו ללופ של שנים רבות בו חיינו הכלכליים משתבשים וכך גם השלווה והאושר שלנו, לכן בהחלטות פיננסיות גדולות מומלץ מאוד להשקיע זמן ומחשבה רבה ואם צריך גם לפנות לייעוץ מהימן לפני שמקבלים את ההחלטות.
באופן כללי מסלול ריבית קבועה צמודה למדד היא התוכנית הפופולרית יותר. העובדה שההחזרים החודשיים קבועים יחסיתו ישנה הצמדה למדד המחירים שבזמנים רגילים גם הוא יחסית קבוע גורמת למסלול הזה להיות אטרקטיבי ולהקנות יציבות ושקט לי שבוחר בו. בזמנים בהם אנו נמצאים, כאשר רמת האינפלציה דווקא גבוהה כדאי לשקול גם לשלב את המשכנתא המשתנה שכן היא יכולה לעזור לנו להנות ממצב העניינים וההצמדה במסלול הקבוע הופכת למסוכנת אף היא.
נעשה קצת סדר – שאלות ותשובות על המדד
הבנו קצת על המסלולים השונים התלויים במדד המחירים. הבנה במנגנון ובאופנים שניתן לחקור ולהבין את המדד יכולים לעזר בהחלטה על המשכנתא בפרט ועל החלטות כלכלית אחרות בכלל.
איך משפיע המדד על הריבית – לא רק במשכנתא גם בהשקעות שונות ישנה הצמדה למדד. כאשר יש הצמדה למעשה אנו משלמים או מקבלים ריבית + הצמדה למדד. אם חתמנו על עסקה של 'הצמדה + אחוז' והמדד עלה בשני אחוזים, אחוז הריבית שנשלם יהיה 3.
איך מחשבים את המדד ומי מחשב אותו– הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחשבת את המדד בכל 15 לחודש. הם לוקחים סלי צריכה במגוון סקטורים שונים ואת האחוז שכל מוצר מייצג באותו הסקטור. לאחר מכן הם משקללים את כל עליות המחירים במשק עד שהם מגיעים למדד המשוקלל לצרכן.
מה המדד בשנים האחרונות – תמיד כדאי לעקוב אחרי התנועות של המדד בשנים האחרונות. בין 2015 עד 2021 המדד בישראל היה נמוך מ-2 אחוזים ובשנה אחרונה זינק לאזור החמישה אחוזים. הריביות בבנק ישראל ובכל עולם בתקופת האינפלציה הנמוכה היו נמוכות מאוד (ואפילו 0) וכיום עולות בהתאמה בכל העולם. הידע הזה שווה כסף!
סיכום
ריבית בהצמדה למדד פירושה ריבית שעוקבת אחרי השינויים במדד המחירים לצרכן. ככל שהמחירים במשק גבוהים יותר ויש בהם עלייה מתמדת כך גם הריבית שנדרש לשלם תהיה גבוהה יותר. ישנם שני מסלולים עיקריים הצמודים למדד – מסלול עם ריבית משתנה ומסלול עם ריבית קבועה. לכל אחד מהסלולים ישנם יתרונות כאשר לרוב המסלול עם ריבית הקבועה מאפשר החזרים חודשיים קבועים יחסית החשובים ללא מעט אנשים. הריבית המשתנה לעומת זאת יכולה לאפשר ריביות נוחות יותר במידה והבנקים בעולם מורידים את הריביות שלהם. בהצלחה רבה!