איך אינפלציה נמדדת?
בישראל נמדדת האינפלציה על ידי מספר מדדים : מדד המחירים לצרכן,מדד המחירים הסיטונאיים לתפוקה תעשייה,מדד מחירי תשומות הבנייה,מדד מחירי תשומות בסלילה,מדד תשומות בענף החקלאות ומדד שכירות הדירות.
מתי מדד האינפלציה מפורסם?
המדד מתפרסם מדי חודש (עבור החודש הקודם), ביום ה-15 בחודש בשעה 18:30.
איך האינפלציה משפיעה עלינו כצרכנים?
משכנתאות – במסלולי משכנתאות עם ריבית צמודה למדד. כאשר יש אינפלציה, והמדד הוא במגמת עלייה וכתוצאה מכך הריבית והקרן עולים ועולים ובכך המשכנתאות מתייקרות והופכות להוצאות גדולות וכבדות יותר מדי חודש.
הלוואות – בדומה למשכנתא מי שנטל הלוואה עם ריבית צמודת מדד ההלוואה תתייקר בדיוק כמו משכנתאות וההחזר החודשי יהי גבוהה יותר.
חיסכונות ופיקדונות – חיסכונות שהוא קבוע לא צמוד כמו פיקדונות בבנקים, נשחקים מאוד בגלל גדילת האינפלציה והאוכלוסייה כמובן פחות תחסוך ויותר תצרוך.
משכורות – שהאינפלציה עולה השכר לא מספיק בעקבות איבוד ושחיקת ערך המטבע ובכך אם למשל אתה מרוויח X בחודש מדד המחירים שתשלם כמו שכר דירה, סופרמרקטים ועוד יעלה Y שהוא מדד שרק עולה ועולה אבל המשכורת נשארת אותה משכורת במספר, יש המרוויחים בחודש משכורות שמשתנות עם מדד המחירים לצרכן ובכך לא מרגישים את האינפלציה בחוזקה גדולה.
אז איך מגנים על עצמו מהאינפלציה במשכנתאות?
מבחינת תמהיל המשכנתאות חשוב כמה שיותר במצב כלכלי כה מעורפל ולא ברור להתרחק מכל מה שצמוד מדד או ריבית משתנה ולהשתמש כמה שיותר ברכיבים של ריבית קבועה או לא צמודת מדד.
הסיבה היא שבשנה האחרונה היקף ההחזרים החודשיים של המשכנתא עלו ב1200-900 ₪
בממוצע למי שלקח משכנתאות שצמודות מדד עם ריביות משתנות, שזה מספר חסר תקדים.
איך האינפלציה תשפיע על בעלי המשכנתאות: אז ככה,תיקי משכנתאות במסלולים צמודי מדד המדד עומדים על משכנתא של 25 שנים בממוצע לעומת תיקי משכנתאות במסלולים לא צמודים למדד בריביות שלא משתנות עומדות על ממוצע של 30 שנה במשכנתא,ההשפעה היא שגם אם המשכנתא ארוכת שנים יותר התזוזות והתנודתיות של האינפלציה לה יהיו מורגשים לעומדת מסלולים שצמודים למדד עם ריביות משתנות בהתאם למשק.
מי שבדרך לקניית דירה מומלץ לקחת בחשבון את תנועות המדד בבחירת התמהיל והתכנון הפיננסי לפני רכישת הדירה,להבין שבמידה ויש לנו במשכנתא מסלול ריבית משתנה או צמוד מדד לקחת בחשבון שההחזר החודשי שלנו לא יישאר כמו שהתחלנו את המשכנתא אלא כנראה שיעלה,במיוחד בתקופת המשבר הכלכלי העולמי שבו אנו נמצאית כעת.
ברגע ש"הערפל" והחוסר ידיעה של מה קורה עם האינפלציה ייגמר לו והריביות ירדו בחזרה נוכל לחזור להשתמש ברכיבי ריבית משתנה או צמודת מדד בתמהיל שלנו כמובן על פי חשיבה ותכנון בהתאם של יועץ משכנתאות מומחה ולא על פי ייעוץ של גוף בנקאי כזה או אחר.
איך מתמודדים עם האינפלציה?
בתחום המשכנתאות רכישת הנכס חייבת להיות להיעשות בזהירות ובחוכמה, חובה להשתמש ביועץ משכנתאות שיכוון אתכם ויבנה לכם את התכנון הפיננסי בעסקת הנכס.
- יש לבחון כל חצי שנה את המשכנתא שלנו עם יועץ משכנתאות ובדיקות של כדאיות במחזורי משכנתא לפחות עד שמצב השוק יתאזן.
- יש לתכנן את צעדינו הפיננסים כל חודש עם רשימה של ההוצאות וההכנסות שלנו כל חודש
- אפשרות נוספת היא להשתמש בבעל מקצוע שעוסק בכלכלת המשפחה והבראה פיננסית וליצור עמו תכנון של כמה אנחנו צריכים להוציא ולהכניס בשביל שהאינפלציה תשפיע עלינו ותפגע בנו כמה שפחות.
- למחפשי ההשקעות יש להשתמש בבעל מקצוע מתאים בשביל שמי שנמצא עם עובר ושב חיובי שלא יגרום "לשחיקה" של ערך הכסף ששוכב בבנק, אלא נצלו הזדמנות זאת בהתמודדות עם האינפלציה במשק הישראלי.