להאזנה
מהי ריבית פריים?
ריבית פריים היא ריבית המושפעת מהריבית הרשמית של בנק ישראל. הריבית הרשמית של בנק ישראל משפיעה על כמה הבנקים הרגילים צריכים לשלם לבנק ישראל בעבור האשראי שהם מקבלים ממנו. הריבית הזאת משמשת לקביעת בסיס גובה הריבית בפעולות פיננסיות רבות כגון הלוואות פיקדונות או לקיחת משכנתא. לרוב תראו שהריבית מושפעת מריבית הפריים או שתהיה איזשהי הצמדה למדד המחירים (נעמוד בהמשך המאמר על הקשר ביניהם). לרוב כאשר תיקחו הלוואה או משכנתא במסלול הצמוד לריבית הפריים תדרשו לשלם את גובה ריבית הפריים ועוד איזשהו שיעור קבוע מראש. כאשר ריבית הפריים במשק תעלה כך גם הריבית שלכם תעלה ואם ריבית הפריים תרד הריבית שאתם משלמים תרד בהתאם.
כיצד מחשבים את ריבית הפריים
כפי שציינו המרכיב העיקרי המשפיע על ריבית הפריים היא הריבית שהבנקים רואים הנתונה על ידי בנק ישראל. הרכיב הנוסף הוא רכיב ב'פער' שנקבע על ידי הבנקים המסחריים. לרוב הפער שהבנקים המרכזיים קבועים (הוא בעצם הרווח שלהם על ההלוואה) הוא של 1.5 אחוז. כך למשל, אם ריבית בנק ישראל עומדת על 3 אחוזים והמרווח שהבנקים המסחריים קבעו הוא 1.5 אחוז, ריבית הפריים שתונהג במשק תעמוד על 4.5 אחוזים.
מה משפיע על גובה ריבית הפריים
במילה אחת – האינפלציה. בנק ישראל קובע את גובה הריבית שלו בהתאם לביקושים במשק. כאשר הוא רוצה שאנשים יחסכו את הכסף שלהם הוא מציע להם ריבית גבוהה כדי שישאירו את הכסף שלהם בפיקדונות ויצברו את הריבית לתקופה הבאה. כאשר הבנק רוצה שאנשים יצרכו הוא מוריד את הריבית ולאנשים אין אינטרס להשקיע והם צורכים. כמה שאנשים צורכים משפיע באופן ישיר על המחירים בשוק, לכן כאשר המחירים גבוהים בנק ישראל מעלה את הריבית כדי לצנן את אותה הצריכה. אם נסכם, כאשר המחירים גבוהים והאינפלציה גבוהה הריבית של בנק ישראל תהיה גבוהה אף היא.
ככלל בנק ישראל שואף להביא את מדד המחירים (אינפלציה) לגובה של בין אחוז לשלושה אחוזים ולכן כאשר האינפלציה גבוהה מכך הוא יעלה את הריבית וכך גם ריבית הפריים תעלה. אם אנו נמצאים באינפלציה שנמצאת בטווח הזה של בין אחוז לשלושה הבנק יחזיר את הריבית לגובהה הטבעי. עד השנה שנתיים האחרונות גובה האינפלציה בישראל עמד על שיעורים נוחים יחסית וכך גם הריבית (בזמנים מסומים הריבית הייתה 0) אך בשנה האחרונה האינפלציה זינקה לחמישה אחוזים וכך גם הריבית של בנק ישראל. שווה לעקוב אחרי מגמות אלו לפני שלוקחים משכנתאות שכן יש להן השפעה של עשרות עד מאות אלפי שקלים על הכיס שלנו.
סיכום
ריבית הפריים מורכבת מהריבית שבנק ישראל קובע ועוד מרווח מסוים העומד לרוב על 1.5 אחוזים. בנק ישראל קובע את הריבית שלו בהתאם למחירים במשק, כאשר הם עולים הוא מעלה את הריבית על מנת לצנן את המשק וכאשר הם יורדים הבנק מוריד את הריבית אף הוא.
בחברת Kar-ka אנו מאמינים בהנגשת העולם הפיננסי לכלל לקוחותינו, מתוך אמונה כי כל אדם במדינת ישראל צריך להבין על מה וכמה הוא משלם. אז אם גם אתם מרגישים שאתם משלמים קצת יותר מדי על הריבית, צרו קשר עוד היום עם אחד המומחים שלנו.