שיקום כלכלי
לכל ישראלי שני יש חלום והוא, דירה משלו. מי שחולם בגדול חולם על דירה נוספת לרכישה וכיום רבים רואים בנדל"ן השקעה מבטיחה ומניבה. האם כולם יכולים לממש את חלומם? לצערינו, המצב הכללי לא פשוט, כמו שאנחנו רואים, היוקר מאמיר, סל הצריכה החודשי הממוצע מתייקר משנה לשנה ולא מעט ישראלים מוצאים את עצמם בגלגל חובות מסחרר. במצב כזה גם קשה לסגור את החודש, אבל ברור שחלום הדירה מתרחק עוד יותר… אם עד היום לא נעצרתם לבדוק מה מצבכם הכלכלי, כדאי לעשות זאת בהקדם. בכל שלב ניתן לערוך שיקום כלכלי ולטובת התהליך, כדאי להתחיל אותו כמה שיותר מוקדם.
מה מפיל את מצבם הכלכלי של מרבית הישראלים?
הוצאות לא מבוקרות: אנחנו צריכים להיות רווחיים מבחינה כלכלית, לצורך הדוגמא, אם אני מכניס 5,000 ₪ בחודש, אני לא יכול שגובה ההוצאות יהיה מעל 5,000 ₪. בסופו של דבר יש חשיבות רבה לניהול ההוצאות ולאיזון שלהן מול ההכנסות. השאיפה היא לחסוך מידי חודש סכום שיאפשר שיקום כלכלי בעת הצורך. אבל גם אם זה לא קרה, עוד ניתן לשקם כלכלית את המצב.
שינויים במצב המשפחתי: גירושין, נישואים, לידת ילדים, עלולים להשפיע משמעותית על ההכנסה וההוצאות, ולעיתים להקשות על עמידה בהחזר ההתחייבויות הקיימות.
עלייה במחירי המחייה: עלייה מתמשכת במחירי המזון, האנרגיה והשירותים השונים מקשה על משקי בית רבים לעמוד בהוצאות השוטפות ובמקביל להחזיר את המשכנתא אם היא קיימת או בכלל לכסות את ההוצאות השוטפות. קחו לדוגמא את ההתייקרות המע"מ באחוז, מדובר בנתון המשליך על כל הצרכנים.
שינויים בשוק העבודה: פיטורין, קיצוצים בשכר או מעבר לתפקיד פחות רווחי יכולים ליצור עומס כלכלי.
טעות בהערכת העתיד: לעיתים, אנשים לוקחים משכנתא מבלי לקחת בחשבון אירועים עתידיים אפשריים, כגון עלייה בריבית או אובדן עבודה. וכך הם מוצאים את עצמם משלמים משכנתא יקרה ליכולת הכלכלית שלהם.
אבחון המצב הכלכלי – הצעד הראשון לשיקום
כדי לשקם את עצמנו כלכלית, אנחנו צריכים לפני הכל להבין מה מצבינו הפיננסי. לפעמים אנחנו חושבים שהמצב טוב, אך לאמיתו של דבר, בדיקה קלה תגלה לנו את מה שאנחנו מדחיקים בתת המודע שלנו…
איך ניתן לאבחן את המצב הכלכלי?
- כלים דיגיטליים: כיום יש לא מעט אפליקציות ספציפיות לניהול תקציב, כגון רייזאפ, טבלאות אקסל ועוד.
2. ייעוץ מקצועי: מי שרוצה שינוי יפנה לאיש מקצוע לקבלת ייעוץ פיננסי. מומחי צוות קרקע לשיקום כלכלי מצליחים לסייע לפונים אליהם במקרים מורכבים.
3. אבחון הצריכה: זה הזמן לבדוק מה קונים ועל מה משלמים את הכסף. אם נעשה סדר בחשבון נוכל לגלות חשבונות וחיובים שאפשר לוותר עליהם עם קצת יותר מודעות.
בניית תוכנית שיקום כלכלי אישי – הדרך אל העצמאות הכלכלית
בשלב זה ההמלצה היא להיעזר באיש מקצוע מומחה לתחום שיוביל אתכם שלב אחר שלב על פי העקרונות הבאים:
- הגדרת יעדים ריאליים: כיצד לקבוע יעדים כלכליים ברורים וניתנים להשגה.
- עקרונות בסיסיים של תוכנית שיקום: הגדלת הכנסות, הפחתת הוצאות, ניהול חובות וחיסכון להגשמת יעדים.
לסיכום
כדי להשתקם כלכלית, זה הזמן לבדוק את גובה ההכנסות ביחס להוצאות. בדקו כל הכנסה, איך אתם יכולים להגדיל אותה, לא מעט ישראלים (ועל פי הסטטיסטיקה זה קורה בעיקר לנשים) מתקשים לבקש העלאת שכר, וזה לא אומר שהמעסיק לא יתן להם את מה שיבקשו… אם אתם עצמאיים בדקו איך אתם יכולים להגדיל את הכנסות העסק שלכם. מוציאים כסף על מה שצריך, לפני הכל. הגדירו לעצמכם סולם עדיפויות של: צריך, חשוב ולא חשוב. בדקו כל הוצאה לאיזה סעיף היא משתייכת והאם ניתן להפחית אותה. זה הזמן להוציא דירוג אשראי ולבדוק מה הדירוג שלכם.